Gezonde carrotcake

Ken je dat? Van die collega’s die ontzettend lekkere, maar oh-zo-ongezonde traktaties meenemen als ze jarig zijn? Ik heb er heel veel: 1400 op het moment dat ik het schrijf. Niet dat ik van alle 1400 een traktatie krijg hoor, gelukkig niet! De collega’s die hierop een uitzondering zijn, zorgen ervoor dat mijn riem nog dicht krijg.Deze foodies zijn, net als ik, dol op lekker eten en fan van gezond eten. Eén van deze dames mocht weer eens de kaarsjes uitblazen en dacht: ik ga het anders doen.

Twee traktaties nam ze mee: één gezonde en één iets minder gezonde. Welke welke was, zei ze er niet bij. Ik zette mijn tanden in de wortelcake, keek verrukt op en wist het zeker. “Deze is zó lekker, dat kán níet gezond zijn!”, zei ik zonder enige twijfel. Ik geef het niet graag toe, maar was ik even blij dat ik het bij het verkeerde eind had. Datzelfde weekend speurde ik de schappen in de supermarkt af in de hoop een glimps op te vangen van het rijstmeel (ze hebben het – misschien moet je ervoor op je knieën, maar het is het waard, dat beloof ik!) om vervolgens deze gezonde carrotcake eigenhandig mijn krakkemikkige oventje in te schuiven.

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kaneel) in een grote kom en meng goed. Rasp de wortel fijn met een grove rasp (pas op voor je vingers: die van mij overleven het altijd maar ternauwernood). Doe de bananen met de dadels (wel eerst even de pitten eruit halen) in de blender tot het een gladde massa is. Pers de sinaasappels uit, smelt de kokosolie en hak de noten fijn. Doe alles bij elkaar en meng tot een dik beslag.

Doe een bakpapiertje in de cake- of springvorm en schenk het beslag erin. Na ongeveer 45 min is jouw wortel/noten-taart gaar en ruikt je hele keuken lekker. Laat de cake even afkoelen voor je ‘m in mooie rechthoekjes snijdt. Hij hoort nog een beetje klef te zijn (ik hou ervan!). Garneer met geraspte kokos.

TIP: knip een aantal stukken bakpapier uit zodat je de stukken carrotcake kan omwikkelen. Dit maakt het meenemen en bewaren een stuk makkelijker.

Ingrediënten

  • 3 bananen
  • 2 sinaasappels (sap)
  • 250 gram rijstmeel
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 40 gram ongezouten walnoten
  • 40 gram bruine ongezouten amandelen
  • 120 gram kokosolie
  • 150 gram zachte dadels
  • 200 gram wortels
  • 2 theelepel kaneel
  • geraspte kokos (om te garneren)

Dit is het tweede gerecht dat ik maak uit de reeks De week van… Dayenne Bos. Het originele recept vind je op Dayennes Foodblog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s