Pressrelease: Eat Love Pizza

Gescout als ‘upcoming foodblogger’ door PR Manager Janneke Bastiaens loop ik naar binnen bij de perslancering van Eat Love Pizza. Dat mijn zintuigen en geprikkeld gaan worden, is al snel duidelijk. Grote, robuuste houten tafels staan in een stervormige opstelling en zijn volledig ingedekt met blinkende wijnglazen, witte borden en opgepoetst bestek. Op een deel van de tafels in het restaurant op de Zuidas, staan de boeken gepresenteerd. Veel tijd om rond te kijken krijg ik niet, want al snel omhult mijn ene hand een ijskoud glas met een kruidendrankje en schud de andere de handen van de mensen achter het boek: Valentina Gatti (auteur), Agnes Gouvaerts (co-auteur), Rika Vanhove (portretfotografe) en Johan Verdyck (van Geofood). Niet veel later komt ook Nicolas Decloudt (chef) zijn keuken uit om een kijkje te nemen. Helaas is diegene voor wie de meeste vragen op mijn lippen branden (Kris Vlegels, foodfotograaf) er niet bij.

Wat opvalt is de intieme setting. Ik ken iedereen inmiddels bij voornaam en luister aandachtig naar Valentina die enthousiast van wal steekt. Ze praat vooral met veel lof over de mensen om haar heen en natuurlijk over de roadtrip die -geheel onverwacht- uitmondde in een boek. “Geen concessies, alles kan!” hoor ik haar zeggen en alleen maar kan beamen. Het boek bevat dan ook ‘alles’: recepten met eerlijke/pure/lokale ingrediënten, portretten, tradities, verhalen en het is prachtig vormgegeven.

Dat iedereen iets anders op tafel brengt, is te proeven in de 1-op-1 gesprekken die volgen. Waar Agnes vooral de roadtrip in geuren en kleuren beschrijft en Johan me vanallerlei kazen laat proberen (oa een romige feta kaas en een pittig zout schapenkaasje), zoekt Rika naar haar woorden terwijl ze naar de foto’s wijst. Veel verder dan de prachtige uitspraak: “Op zoek naar iemands ziel en die laten schrijven door het licht” komt ze niet. En dat is helemaal niet erg, want haar foto’s zeggen genoeg.

Mijn favoriete plek is toch echt die in de keuken. Ik heb daar niet alleen het genoegen met de vegetarische Nicolas, maar ook met Sander (een oude bekende van Valentina en de eigenaar van Restaurant As, waar we ons bevinden). De ene pizza na de andere rolt de keuken uit. Seizoens- en streekgebonden producten gebruiken, is het credo van de chefkoks. “Is het niet te leveren of moet het van ver komen, dan gebruiken we iets wat wel voor handen is. Dat maakt het ook heel persoonlijk”, vertelt Nicolas terwijl hij als graffiti artist wat bloem op het diepzwarte stenen blad gooit en drie nieuwe bolletjes deeg uitrolt tot pizzabodems. “De ingrediënten die je kiest en de techniek waarop je ze bereid, dat is voor iedereen anders.”, licht hij toe. Zelf geeft de chefkok, die bekend staat om zijn toverkunsten met groenten, de voorkeur aan zo puur mogelijk. “Geen room enzo, dat is vaak helemaal niet nodig. De smaak van pure producten, daar word je toch gewoon gelukkig van?”

Een drietal pizza’s gaat de houtoven in om er vervolgens heerlijk geurend weer uit te komen. Gulzig worden ze door ons geproefd. De eerste is meteen raak: pompoen, wortel en schapenkaas voeren de boventonen. Verrassend zacht van textuur en iets zoet van smaak, heerlijk. De tweede is hemels. Karlijn en ik kijken elkaar aan en hoeven niets te zeggen. Wauw. Knolselderijpuree met allerlei paddenstoelen die een dansje doen op mijn tong (foto). Van de laatste ben ik iets minder onder de indruk.

Naderhand heb ik het genoegen om met Valentina zelf te praten. Het een en ander valt op z’n plek. Haar zoektocht naar de traditie van pizza en de talrijke variaties, komt voort uit het runnen van de gelijknamige pizzeria die Valentina 4 jaar geleden in Gent is begonnen. “Waarom pizza?”, vraag ik haar terwijl ik de dieprode wijn proef die ze me net inschenkt. “Het is mijn taak om mensen gelukkig te maken met eten dat puur en eerlijk is. Je trekt veel mensen aan met pizza, iedereen lust het. Om dat naar een hoger niveau te tillen is prachtig. Daarmee ondersteun je de boeren en wordt de natuur er beter van, verklein je je ecologische voetafdruk en het is gewoonweg gezonder. Het smaakt en voelt ook beter. Als je dat eenmaal geproefd hebt, wil je niet meer anders!”

Janneke zorgt bij het weggaan nog snel voor een gesigneerd exemplaar van het zware boek. Eenmaal thuis ga ik dat eens op mijn gemak doorlezen. Want ook al zou je bij mij niet meteen denken aan pizza, iets moois creëren van pure en eerlijke ingrediënten waar een verhaal achter schuil gaat, is zeker iets wat ik aanmoedig.

 

Favorieten van de crew:

  • Valentina: op zoek naar de oermoeder en de allerbeste pizza, kruiste haar pad met die van een wilde pizza maker (p.44)
  •  Agnes: het moment dat ze ondergedompeld werden in de geiten bij het boerenbedrijf Knuthenlund (p.145), maar ook het bezoek aan ‘het luxe hotel’ waar de buffels gemasseerd worden en klassieke muziek door de stallen galmt, heeft op haar flink indruk gemaakt (p.168-169)
  • Johan: vergeten te vragen op de momenten dat ik mijn mond niet vol had – oeps. Kazen, yoghurt en charcuterie komt van Knuthenlund, dat volgens hem hét bewijs is dat boeren rendabel kunnen zijn terwijl ze biodynamisch en volledig organic zijn en de hoogste kwaliteit leveren aan topchefs en sterrenrestaurants.
  • Nicolas: ook hier was ik te druk met proeven. Naast zijn favoriete ingrediënten: pompoen, asperges en witte kool, is groente hetgeen waar iedereen meer mee zou moeten koken. Meestal draait een gerecht om vlees of vis, maar de groente mag wat hem betreft vaker de hoofdrol krijgen.
  • Rika: ze is er ’s ochtends om 05.00 uur voor opgestaan om deze twee bioboeren tussen 06.00 en 07.00 uur te fotograferen (want dat is het mooiste licht van de dag). Dit was tevens het moeilijkste portret waarbij de uitdaging was om de rust te vinden (p.186-187)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s