Workshop – Chocolade bonbons maken

Brownies, chocoladepepernoten, hagelslag, chocolademousse, negerzoenen, paaseitjes, chocopasta.. De mogelijkheden van chocolade zijn eindeloos. Wat is jouw favoriet? Wij (mijn eetclub en ik) dompelen ons onder in de verschillende soorten chocolade en maken er bonbons van! Heb je geen zin om te lezen, maar ben je alleen benieuwd naar het resultaat, scroll dan naar beneden voor de foto’s. Anders; lees gerust verder.

We zitten aan de Oudegracht in een van de 732 Utrechtse werfkelders. Als je wel eens in een werfkelder bent geweest, weet je dat het een bijzondere ruimte is die door het boogvormige plafond een beetje tunnelachtig aandoet. Oorspronkelijk waren de kelders bedoeld als opslag- en doorgangsruimte voor goederen die vanaf het water aan- en afgevoerd werden. Nu huisvesten er veel horeca gelegenheden, ateliers en winkeltjes. Zo ook het Grachtenatelier, de organisatie die deze workshop aanbiedt.

Aan de slag! Ingrediënten om de lekkerste vullingen mee te maken, liggen in schaaltjes op ons te wachten terwijl de organisatie de chocolade alvast smelt. Appeltje-eitje zou je denken, maar zo makkelijk is dat niet. We knoeien wat af met de vloeibare chocolade! Helemaal niet natuurlijk, want daar weten we wel raad mee! En aan het einde gaan we niet keurig met een lepeltje, maar gewoon met je hele vinger door het schaaltje totdat het weer zo schoon lijkt dat je ‘m zo weer in de kast kan zetten. Om je vingers bij af te likken, zullen we maar zeggen.

“Dit is te weinig. Ho, stop! Nu is het weer teveel! Beetje terug dan maar. Oké, nu doe je teveel terug. Weer iets erbij. Je morst! Nou ja, zo nauw zal het vast niet komen.” Het afmeten van de ingrediënten gaat niet vlekkeloos. Onduidelijk is hoeveel bonbons we nou eigenlijk met de ingrediënten van één receptje kunnen vullen. Onder het motto ‘beter teveel dan te weinig’ Het levert bij Lieke en mij in ieder geval genoeg tiramisu-vulling op voor een flinke taart. Ook Malu kan er wat van met de Oreo-roomkaas. Jammie! Naast de tiramisu, Oreo en chocolade/truffel, improviseert Anne een Malibu/kokos/limoen-vulling en tovert Judith er eentje met pinda op tafel. Oh, wat is dit genieten zeg (typ ik dromerig en loop ondertussen naar de keuken om de laatste bonbons te pakken).

Na een chocoladefondue met vers fruit, koekjes en marshmallows, kunnen we geen chocola meer zien. Zelfs bij het oogsten (lees: de bonbons uit de vormpjes poppen), hebben we geen proefneigingen meer. Maar oh-oh-ow, wat zijn ze goed gelukt. En het mooie is, de dagen erna kunnen we er lekker van nagenieten. Al zijn ze bij mij inmiddels al op. Alle veertien. Oeps! Ach ja, we hebben de foto’s nog! Hieronder een verslag van begin tot eind.

Voor de echte liefhebber die er maar geen genoeg van kan krijgen, staan hier nog wat chocoladefeitjes op een rijtje:

  • Chocolade werd 3000 jaar geleden ontdekt door de maja’s. Toen dronken ze het, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment.
  • Spanjaarden in Amerika ontdekten in de 16e eeuw dat koekjes van cacao met suiker lekker waren.
  • Ze konden de bereidingswijze van chocolade bijna een eeuw lang geheimhouden.
  • De eerste chocoladefabriek werd in 1728 gebouwd in Engeland. Nederland begon pas in 1813 met de productie van cacao en chocolade.
  • Het was in eerste instantie echt een luxe product dat voornamelijk door mensen van adel gegeten werd. Pas eind 18e eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het konden betalen.
  • In Europa wonen veruit de meeste consumenten van chocolade en andere cacaoproducten met 45% van de wereldomzet.
  • Het land waar de meeste chocolade wordt gegeten is Zwitserland met 11,4 kg per persoon per jaar.
  • België is wereldwijd bekend om zijn chocolade en dan in het bijzonder om zijn pralines (in Nederland bonbons genoemd).
  • Vroegen duurde het proces van cacaoboon tot chocolade ongeveer 72 uur. Inmiddels kunnen we het 12 uur.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s