Aubergine met artisjokdip

“Ik kan niet uitzonderlijk goed koken hoor!” zeg ik gisteravond nog op de verjaardag van een vriendin. Mijn ego doet een vreugdedansje op de golf van protest die mijn uitspraak teweeg brengt. “Oké oké, soms zoek ik wat uitdaging in kooktechnieken (zoals Beef Wellington) maar bij de meeste gerechten die ik maak, is het een kwestie van afmeten, snijden en timing.”, verklaar ik me nader. “En als je een recept volgt dan kan het bijna niet mis gaan.” Of toch wel? Nou, ik heb het geweten… 

Edward Murphy himself leek een bezoekje te brengen. Één: overal waar theelepel stond, dacht ik eetlepel te lezen (tsp versus tbsp, klein verschil, grote gevolgen). Twee: in plaats van de 250 gram ricotta zoals in het recept, zat het hele bakje (400 gram) ineens in de dipsaus. Drie: wat een subtiel sprenkeltje had moeten zijn, stortte uit het balsamicoflesje als water bij de Niagara watervallen. De verhoudingen zijn dus op z’n zachtst gezegd ietwat uit balans. Met een oude tandenborstel ga ik het overtollige ui- en knoflookpoeder te lijf om het gerecht nog enigszins te redden. Nog steeds flink op smaak, maar het is te doen. De balsamico is een gelopen race, die heeft zich in mum van tijd genesteld in de aubergine. En de ricotta… tsja, die is eigenlijk best prima in de dip, lekker romig!

Hoe maak je het (goed)?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aubergine in plakjes en verdeel over een bakpapiertje op de plaat. Kruid met peper/zout, ui en knoflook (theelepels dus, geen eetlepels!). Besprenkel met olijfolie en zet het ongeveer 25 minuten in de oven.

Maak ondertussen de dip. Meng daarvoor 3-4 eetlepels water met 1/4 bouillonblokje in een pan. Breng dit aan de kook en voeg de spinazie toe. Zodra het geslonken is, giet je dit goed af (eventueel nog even uitknijpen als het afgekoeld is) en meng je het met ricotta, citroen en grofgesneden artisjokharten. Breng op smaak met peper/zout.

Serveer de aubergine, besprenkeld met (dus niet niet verzopen in) balsamico azijn. Je kan dit nog garneren met wat kiemgroenten, voor extra kleur op je bord.

Ingrediënten

 • 2 aubergines
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 2 tl uienpoeder
 • olijfolie
 • 200 gram ricotta
 • 150 gram spinazie
 • 1/4 blokje groentebouillon
 • 3 el water
 • 6 artisjokharten
 • 1/2 citroen (sap)
 • peper/zout
 • balsamico azijn

Dit is het eerste gerecht dat ik kook in De week van… Nadia Damaso. Het originele recept is te vinden in haar kookboek Eat Better Not Less op pagina 169. 

Advertenties

4 gedachtes over “Aubergine met artisjokdip

 1. Hé Britt, de proloog is vermakelijk en niet te versmaden 😄
  Goed om te lezen dat met alle kennis en kunde een mooi recept toch nog een uitdaging kan worden, of zo je wil, één grote herstelactie.
  Ook fun: een groot glas koude limonade wegklokken op zo’n hete dag en dan halverwege constateren dat het wel beetje dikkig is en ècht mierzoet. Om daarna op de fles te lezen dat de mengverhouding 1:5 delen water moet zijn…… had moeten zijn. Ahummmm

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s