Vietnamese rijstrolletjes

Als ik mijn ogen dicht doe en mijn pink met een dotje donkere saus in mijn mond steek, waan ik me weer even in de industriële hal van restaurant LE:EN. Hoewel we – ik zeg ‘we’ want ik rende twee en een half jaar lang hier de sokken onder m’n sloof vandaan en voel me dan ook nog steeds een beetje verbonden met dit Aziatische tapasrestaurant – nooit rolletjes van rijstpapier serveerden, proefde ik hier wel voor het eerst deze uitgesproken saus. Het is stroperig, pikzwart, smaakt een beetje zoet en zout tegelijk, en past perfect bij pekingeend, dimsum en loempiaatjes. Van het laatste maak ik vandaag de gezonde variant (die niet uit de frituur komt – dat is maar goed ook want ik heb geen frituurpan!).

Eigenlijk kun je alles in het rijstvelletje doen wat je maar lekker vindt. Voor mijn kookclub vulde ik ze al eens met mango/kokos/pittige kip en teriyaki/tempéh/champignons/cashewnoten. Vandaag vul ik ze onder andere met garnalen, avocado en spinazie.

Hoe maak je het? 

Gebruik een grove rasp om de wortel te raspen. Verwarm in een pan het water, de sojasaus en honing. Voeg de geraspte wortel toe en kook 2-3 minuten. Giet af en zet klaar voor gebruik. Verwarm in een andere pan de kokosolie en bak de garnalen tot ze gaar zijn. Voeg op het eind de in ringen gesneden bosuitjes aan toe. Zet klaar voor zometeen. Snijd de avocado en mango in dunne plakjes en breng de sojabonen op smaak met zeezout. Zet ook dit klaar.

Gebruik een grote koekenpan en vul deze met warm water. Hier week je ieder rijstvelletje ongeveer 10 seconden in (allemaal apart anders plakken ze aan elkaar). In het midden leg je de avocado en mango. Daarbovenop leg je wat spinazie met sojabonen, vervolgens de wortel en kiemen, en ten slotte drie garnalen met een paar ringetjes bosui. Vouw eerst de boven en onderkant naar binnen, vervolgens de linkerkant en ten slotte rol je het van links naar rechts strak op (niet te strak want dan scheurt het).

In het oorspronkelijke recept hoort hier een fris en zomers sausje bij. Die heb ik achterwege gelaten omdat het winter is (oké, ik geef toe, eigenlijk gewoon omdat ik zooo dol ben op hoisin!).

Ingrediënten voor 6 rolletjes (2pers)

 • 6 vellen rijstpapier
 • 2 geraspte wortels
 • 1 theelepel honing
 • 3 theelepels sojasaus
 • 2 eetlepels water
 • 100 gram kiemen
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 18 garnalen
 • 1 bosuitje
 • 1 avocado
 • 1/2 mango
 • 100 gram sojabonen
 • 3 handjes verse spinazie
 • Hoisinsaus

Dit is het tweede gerecht dat ik kook in de reeks van De week van… Nadia Damaso. Het originele recept vind je in haar kookboek Eat Better Not Less op pagina 194. 

Advertenties

2 gedachtes over “Vietnamese rijstrolletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s