Banoffee Pie – Christmas edition

Rondom mijn verjaardag krijg ik regelmatig de vraag: “Maak je ‘m weer?”. Steevast elk jaar prijkt hij – dé koning van het aanrecht – naast de appeltaart van mijn moeder (die overigens ook moeilijk lekker is en de rol van koningin goed invult!), maar gister heb ik een kersteditie gemaakt. Mijn eerste ontmoeting met dit hemelse genot was in 2011 op een plek die je nooit zou raden! Ik weet het nog als de dag van gisteren.

Onze backpacks hadden we ’s morgens in het bamboehutje achtergelaten, de klamboe verruild voor een helderblauwe hemel en het matras voor een sarong op het zand. Wit zand, een azuurblauwe zee en het gezelschap van twee goede vriendinnen. We begaven ons op een piepklein tropisch eilandje gelegen in de Grote Oceaan en voelden ons een stukje rijker nu we van een nieuwe cultuur geproefd hadden. Daar, op Gili Trawangan (een stukje van Indonesië tussen Bali en Lombok) stond het ineens op de menukaart. Één van de meiden ging helemaal uit haar plaat. Ze moest en zou vanavond dit dessert eten en wij moesten het proeven. Dat we dit nog niet kenden was om te schamen! Verwachtingen waren hoog gespannen. Zal je net zien. Ben je toe aan het nagerecht en bestel je watertandend de Banoffee Pie, krijg je dit: “Banoffee finished”. Volgende dag kregen we hetzelfde te horen. Gelukkig had de chef de avond erna wel genoeg gemaakt en zaten we alle drie met een stukje sprakeloos te smullen.

Hoe maak je het? 

Het blikje gecondenseerde melk ontdoe je van zijn etiket en vervolgens leg je het in een kookpan gevuld met water. Zorg dat het blikje volledig onder water is om kans op ontploffing te voorkomen (in more ways than one, this dessert is the bomb!). Na twee uur koken is het toffee geworden. Check af en toe of er nog genoeg water in de pan zit.

Ondertussen vermaal je de Bastognekoeken en smelt je de boter. Dit meng je met elkaar en druk je stevig aan op de bodem (hoe meer boter, hoe steviger de bodem). Je kan net als ik nu 4-6 kleine weckpotjes gebruiken of een springvorm van ongeveer 24 cm. Snij de bananen in plakjes en bedek daarmee de bodem. Hierop komt de laag toffee.

Als je de toffee uit de pan haalt, is het nog kokend heet. Pas op met dat het er niet uit spat als je het blikje open maakt! Ik laat het meestal even 10 minuten afkoelen voordat ik het gebruik. Je kunt de toffee met behulp van twee lepels in de taart doen, maar dat is altijd nogal een geklieder met dat plakkerige goedje. Gister ontdekte ik dat een spuitzak heel handig is (en daar kan je ook die golvende vormen mee maken). Geen spuitzak in je bezit? Knip gewoon een stevig plastic zakje open bij de punt. It does the trick!

Klop de slagroom stijf en voeg op het laatste moment al kloppend de suiker toe. Dit is de bovenste laag. Laat minimaal 2-3 uur opstijven in de koelkast. Heb je weinig tijd op het moment suprême? Je kunt de slagroom er ook pas op het laatst opdoen en de rest van de taart op een ander moment voorbereiden.

Garneer met chocoladesnippers en eventueel met Kerstmannetjes voor een extra feestelijk effect. Ga er maar goed voor zitten, dit is zoooooooo lekker!

Ingrediënten

  • 1 pak Bastognekoeken
  • 100 gram roomboter
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 3 bananen
  • 0,5 liter slagroom
  • 2 zakjes vanille suiker
  • chocolade snippers (wit en melk) of vlokken
  • Optioneel: Kerstmannetjes
Advertenties

3 gedachtes over “Banoffee Pie – Christmas edition

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s