Kalkoenrollade met een amandelkorstje

Allereerst de beste wensen voor 2016! Dat het voor al mijn lezers maar een gezond jaar mag worden, boordevol (gezonde) culinaire inspiratie.

Jij wil toch ook het jaar goed beginnen? Hier een gezond recept! Dat werd tijd ook na die verschrikkelijke decembermaand (qua gezondheid dan). Ik weet niet of jullie je konden inhouden, maar bij mij gingen alle remmen los. Met als gevolg: misselijkheid en hoofdpijn (beetje migraine-achtig) steeds zo’n 10 minuten na een dosis suiker (suikerpiek). En, wat ik nog veel storender vind, die onweerstaanbare behoefte naar meer suiker (suikerdip). Zo maak je het jezelf natuurlijk niet makkelijker. Des te meer reden om het jaar gezond te beginnen met een rollade van kalkoen met spinazie en geitenkaas op een crème van zoete aardappel. 

Ik hoor je denken: maar geitenkaas is toch heel vet? Euh, ja, dat ga ik niet ontkennen. Geitenkaas is wel een manier om proteïnen en vitamines (A, B1, B2, B6, B11, B12 en D) binnen te krijgen. Dat kunnen we best gebruiken in die donkere dagen, dacht ik zo. Daarnaast bevat geitenkaas veel minder reststoffen dan kaas van koemelk. De reststoffen in koemelk belasten onze darmen en kunnen voor problemen zorgen door ophoping van slijm in de luchtwegen of huidklachten. Doordat geitenkaas minder reststoffen bevat heb je hier veel minder last van.

kalkoenrollade eetsnakelijk

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vermaal 3 handjes amandelen en zet klaar in een diep bord. Mix het eiwit met het uienpoeder, roomboter, honing en een beetje peper/zout en zet klaar in een ander diep bord. Doe een scheutje water in een pan en kook de spinazie tot de bladeren zacht zijn. Giet af en zet ook dit klaar voor gebruik.

Snijd de kalkoenfilets open zodat het mooie rechthoeken worden (op de blog van Erik en Sandra Koopmans zie je hoe je dit het beste doet). Klap de filets open zodat je een lang stuk vlees hebt. Dek af met een stuk huishoudfolie en sla de kip met een vleeshamer of deegroller wat platter. Een wijnfles werkt ook prima. Besmeer daarna één kant volledig met een dun laagje geitenkaas en op de onderste helft doe je een beetje spinazie. Bewaar nog wat spinazie voor op de borden. Rol strak op en ombindt met een vuurvast touwtje of een ijzerdraadje.

Haal de rollade door het eiwitmengsel en vervolgens door het amandelkruim. Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. Ik gebruik hiervoor een vleesthermometer, die kan gewoon mee de oven in (prik ‘m in de dikste rollade). Als de thermometer 70 graden Celsius aangeeft, zijn ze klaar. Twijfel je? Laat ze dan liever iets langer in de oven staan. De geitenkaas binnenin voorkomt dat het vlees uitdroogt.

De zoete aardappelcrème maak je door de zoete aardappels te schillen, in blokjes te snijden en te koken tot ze zacht zijn. Gebruik daarvoor genoeg water zodat alles onder staat en doe daar voor extra smaak een kwart bouillonblokje bij. Giet af na een minuut of 10-12 en pureer met de staafmixer tot een gladde massa samen met de overgebleven geitenkaas, de yoghurt, chili vlokken en peper/zout.

Serveer de kalkoenrollade in plakjes met de zoete aardappelcrème en spinazie op voorverwarmde borden. Smullen maar!

Ingrediënten (3-4 personen)

 • 3 kalkoenfilets
 • 3 handjes amandelen
 • 1 ei (alleen eiwit)
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel roomboter
 • 1 theelepel honing
 • 1 rol geitenkaas (125 gram)
 • 300-400 gram spinazie
 • 3 zoete aardappels
 • 1/4 blokje groentebouillon
 • 3 eetlepels yoghurt
 • snufje chili vlokken
 • ijzerdraad of keukengaren

Alweer een recept in de reeks van ‘De week van… Nadia Damaso‘. Ik kan gewoon geen genoeg krijgen van haar recepten. Het originele recept staat in haar kookboek Eat Better Not Less op pagina 151.

Advertenties

Een gedachte over “Kalkoenrollade met een amandelkorstje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s