Knolselderijsoep met gerookte zalm en truffelolie

Ruim een week geleden zat ik aan tafel met Joost Bergsteijn, chefkok bij WT Urban Café & Kitchen, en vroeg ik hem hoe zijn passie voor koken is ontstaan, welke technieken hij graag gebruikt, waar hij inspiratie vandaan haalt en wat zijn visie op het vak is (lees het hele interview). Op de vraag welk ingrediënt meer aandacht verdient van mensen zoals jij en ik, antwoordde hij zonder twijfel: de knolselderij. Je kunt ‘m poffen  – daarvoor moet je maar bij hem in het restaurant gaan eten – maar de knol leent zich ook erg goed voor een heerlijke gebonden soep. Winters lekker en heel geschikt als voorgerecht bij speciale gelegenheden door luxe ingrediënten als zalm en truffelolie (en toch is dit gerecht heel betaalbaar!). 

knolselderijsoep eetsnakelijk

Hoe maak je het? 

Schil de knolselderij en snijd ‘m in stukken. Doe de knolselderij in een pan en voeg net genoeg water toe dat alle stukken onder water staan. Voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Snijd ondertussen de zalm in snippers. 

Als het na ongeveer 10 tot 15 minuten koken zo zacht is dat je de knolselderij enigszins kunt prakken, is ‘ie goed gaar. Voeg de kookroom toe en blend alles vervolgens tot een egale soep. Je kunt eventueel de soep nog wat verdunnen door water toe te voegen. Maak daarbij niet dezelfde fout als ik keer op keer, maar doe het beetje bij beetje. Water eruit halen gaat namelijk niet zo makkelijk als toevoegen. Breng op smaak met peper/zout. 

Serveer de soep in diepe borden met zalmsnippers en besprenkel met truffelolie. Maak af met wat topjes verse dille. 

Ingrediënten (6 personen)

  • 1 knolselderij
  • 1,5 blokje bospaddenstoelenbouillon
  • 150 ml kookroom
  • 100 gram gerookte zalm 
  • 2-3 takjes verse dille
  • 6 eetlepels truffelolie
  • peper/zout 


Het oorspronkelijke recept is afkomstig van Sjoerd Segijn. Hij maakte deze heerlijke soep op kerstavond bij een gezamenlijke vriendin. Het hoofdgerecht maakte zij (kip uit de oven) en het tussengerecht (rode risotto) en nagerecht (Banoffee Pie) mocht ik klaarmaken. 

Advertenties

Een gedachte over “Knolselderijsoep met gerookte zalm en truffelolie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s