Pastinaak quiche met chorizo

Whoah! Als je voor een fantastische smaakcombinatie gaat, is dit echt een must try! Er zitten een paar boefjes in (chorizo, slagroom, kaas), maar dat compenseren we enigszins door het vette bladerdeeg te vervangen door een magere zelfgemaakte bodem. Je raadt nooit wat daarvoor de basis is! Mijn mond viel in ieder geval eventjes open…

Bladerdeeg is – voor de mensen die zichzelf voorhielden dat een appelflap of saucijzenbroodje ‘toch niet zó slecht kan zijn’ – behoorlijk ongezond! Het bevat veel calorieën en verkeerde (trans)vetten. Ik ben van mening dat je je niet moet laten afschrikken door die gevreesde calorieën, als daar dan maar wel een hoge voedingswaarde tegenover staat. Je raadt het al. Dat is bij bladerdeeg niet het geval: nauwelijks voedingsstoffen, weinig vitaminen en nagenoeg geen mineralen. Hartige taartdeeg of filodeeg zijn een ietsiepietsie gezonder een alternatief, maar eigenlijk uit hetzelfde hout gesneden. Reden genoeg om een bodem op basis van kwark uit te proberen! En ik kan je verklappen: dat experiment is met vlag en wimpel geslaagd!

quiche van pastinaak met chorizo

Hoe maak je het?

Begin met de bodem. Daarvoor pak je een mengkom en daarin doe je de kwark en olijfolie. Meng goed door elkaar en blijf mengen als je de bloem, zout en bakpoeder doorheen zeeft. Kneed kort tot een soepel deeg, doe wat speltmeel op je aanrechtblad en rol het deeg uit tot een rondje. Doe daarop ook een beetje speltmeel zodat het niet meer plakt. Vet de springvorm royaal in met roomboter en bekleed de vorm met het deeg. Zet het in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaken en bak ze in een koekenpan of wok met een flinke klont boter tot ze zacht zijn. Doe halverwege de gesnipperde ui erbij. Voeg als laatste grof gesneden champignons, in plakjes en vervolgens in reepjes gesneden chorizo en gehalveerde tomaatjes toe. Klop de eieren, room, tijm (alleen de blaadjes), peper en een mespunt zoet chili peper door elkaar in een mengkom. Klop even goed door met een garde.

Haal de springvorm uit de koelkast. Voeg de pastinaakvulling toe en schenk vervolgens het ei-mengsel erover. Bestrooi met de geraspte kaas en bak de quiche 40 minuten in een voorverwarmde oven. 

TIP: Let je op je gewicht? Neem dan een kleine portie en maak er een groene salade bij (bijvoorbeeld met bladspinazie in plaats van sla). 

Ingrediënten (4 personen)

 • 225 gram magere kwark
 • 225 gram bloem
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 2/3 eetlepels (spelt)meel
 • 3 pastinaken
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 125 gram cherry tomaatjes
 • 100 gram chorizo
 • 125 ml slagroom
 • 4 eieren
 • 1 kleine of 1/2 grote ui
 • 1 klont roomboter
 • 2 handjes geraspte oude kaas
 • een paar takjes tijm (vers is het lekkerst)

pastinaak quiche ingredienten

 

Mijn inspiratie voor de vulling van de quiche heb ik van Okke Amerongen van pastinaak.nl en het recept voor de bodem van Karine van puurgezond.nl. Heb je dit met plezier gelezen? Volg EetSnakelijk dan op Facebook, Instagram of Twitter. Of abonneer je op mijn blog (volg-button rechtsonder). Vind ik leuk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s