Healthy Happy Meal

Verlang jij soms ook naar zo’n heerlijk broodje hamburger? Zo één waar het vlees mooi gebruind is, maar niet zwart. Sappig, maar toch stevig. Goed belegd, maar niet met onzin. Een lekkere bite, maar niet rauw. Romig, maar niet vet. Huh, niet vet? Een hamburger is toch per definitie vet en ongezond? Niet deze hoor! Met een paar aanpassingen zet je een hamburger op tafel die niet onder doet voor zijn calorierijke big brother. Ik hoor je denken: maar dat kan toch niet zonder dat je op smaak inlevert? Ik was ook verrast, maar een goede vriendin bewees het tegendeel. Aanschouw hieronder de burger die zij me voorschotelde.

Een hamburger is niet slecht. Het is het gezelschap van de vette kaas, het koolhydraatrijke broodje en de gefrituurde frieten die zorgen voor de degradatie naar fastfood. We vervangen het broodje door portobello’s, de kaas door gele paprika, de burger maken we zelf en de (zoete aardappel) frieten bakken we in de pan in plaats van in de frituur. Zo kan ook jij zonder schuldgevoel genieten van jouw super burger!

gezonde burger

Hoe maak je het?

Begin met de burger, die je natuurlijk zelf maakt! Het gehakt meng je met zout/peper, Italiaanse kruiden, verse knoflook, een vermalen cracker en ei. Kneed met beleid. Hoe zachter je de ingrediënten mengt, hoe malser de burger. Vermijd het maken van een bal, maar ga meteen voor de goede vorm. Wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan een ring van 10 of 12 cm. Leg daar een stuk vershoudfolie over, doe het gehakt erin en druk zachtjes aan. Haal eruit en dek gelijk af: gehakt droogt erg snel uit (als we voor de schoenzool gingen, hadden we er net zo goed één uit het vriesvak kunnen halen). Wil je stevige burgers die niet uit elkaar vallen? Zet ze dan 3-4 uur in de koelkast.

Zet een koekenpan op het vuur en bak daar de spekjes in uit. Snijd de tomaat in plakjes, de paprika in vieren (en ontdoe van de zaadjes), avocado in repen, courgette met een mandoline of kaasschaaf in plakken, en de aardappels (zoete of gewone, geschild of ongeschild, wat jij het lekkerst vindt) in frieten. Kook de gewone aardappels 15 minuten, giet af & dep droog, bestrooi met zout, paprika- en knoflookpoeder en bak ze daarna in de koekenpan lekker krokant (laat eerst het spekvet eruit lopen en bak in het restje vet dat in de pan achterblijft). Regelmatig even husselen. Ga je voor zoete aardappels? Dan zet je ze -gekruid met zout/peper/paprikapoeder- ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden. 

Breng de courgette op smaak met zout/peper en gril kort aan beide kanten in een grillpan. Doe hetzelfde met de paprika (geen zout/peper). Doe een beetje balsamico azijn in de portobello’s en gril ze de bovenkant onder (zodat de balsamico er niet uit loopt) en op een bakpapiertje (dan blijft de bovenkant mooi). Doe dat tot ze iets zatchter zijn, maar niet te lang, want we willen dat ze nog wel hun stevigheid behouden aangezien ze als broodje fungeren. Haal de groenten uit de pan en de burgers er in. Keer ze regelmatig om, maar overdrijf niet. Een paar keer is genoeg. Ga niet het vocht eruit lopen drukken, maar wacht geduldig tot ze gaar zijn. Eenmaal klaar, kan het bouwen beginnen! Portobello (op de kop), spek, tomaat, courgette, burger, ui, avocado, spek, paprika, portobello.

Smakelijk!

Ingrediënten (2 broodjes hamburger)

 • 4 grote portobello’s (paddenstoelen)
 • 8 theelepels balsamico azijn
 • 250 gram half-om-half-gehakt
 • 1 teentje knoflook (gesnipperd)
 • handje kruim van crackers of geroosterd brood
 • 1 tomaat
 • 1/3 courgette
 • 1 gele paprika
 • 1 avocado
 • 4 plakjes ontbijtspek (rond)
 • 4 theelepels Italiaanse kruiden
 • 3 aardappels OF 2 zoete aardappels
 • snufje knoflookpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • peper/zout

healthy burger 


Heb je dit met plezier gelezen? Laat gerust een reactie achter. Volg EetSnakelijk ook op Facebook, Instagram of Twitter. Of abonneer je op mijn blog (volg-button rechtsonder). Vind ik leuk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s