Winterse knolselderijsoep met spekjes

Ongeveer een maand geleden zat ik aan tafel met Joost Bergsteijn, chefkok bij WT Urban Café & Kitchen, en vroeg ik hem hoe zijn passie voor koken is ontstaan, naar zijn favoriete kooktechnieken, inspiratiebronnen en zijn visie op het vak (lees hier het interview terug). Op de vraag met welk ingrediënt meer aandacht verdient, antwoordde hij zonder twijfel: de knolselderij. Je kunt ze poffen  – daarvoor moet je maar bij hem in het restaurant gaan eten – maar de knol leent zich ook erg goed voor een heerlijke gebonden soep, zoals deze met paddestoelen en spekjes of je kunt kiezen voor de variant met truffel en zalm.

knolselderijsoep met champignon en spekjes

Hoe maak je het? 

Schil de knolselderij en snijd ‘m in stukken. Breng de bospaddenstoelelenbouillon aan de kook samen met de knolselderij. Laat 15 minuten pruttelen.

Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien. Rol het uit en snijd het in repen van anderhalve centimeter. Bestrooi met kaas en sesamzaad. Leg de kaasstengels op een bakpapiertje op de bakplaat en zet ze ongeveer 10 minuten in de oven op 175 graden. Ze komen goudbruin uit de oven. 

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes uit. Neem de spekjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de paddenstoelen in het achtergebleven bakvet op hoog vuur in 4 minuten bruin.

Neem de pan met knolselderij en bouillon van het vuur en pureer met de staafmixer tot een egale soep. Voeg de helft van de paddenstoelen en de slagroom toe en verwarm de soep nog 3 minuten door. Schep in kommen en verdeel de rest van de paddenstoelen en de spekjes erover. Serveer met de kaasstengels.
Ingrediënten (3-4 personen)

  • 1 knolselderij
  • 800 ml water
  • 1 blokje bospaddenstoelenbouillon
  • 125 gram champignons
  • 200 gram bos- of herfstpaddenstoelen
  • 125 gram spekjes
  • 3-4 velletjes bladerdeeg
  • 1-2 theelepels sesamzaad
  • 125 ml slagroom

Heb je dit met plezier gelezen? Volg EetSnakelijk dan op Facebook, Instagram of Twitter. Of abonneer je op mijn blog (volg-button rechtsonder). Vind ik leuk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s