Geroosterde groenten met gepofte rijst en jasmijncrème

Wil je indruk maken? Heb je zin om uit te pakken? Of krijg je speciaal bezoek? Dan is dit een recept voor jou! Uit het kookboek ‘Vegetables that sparkle the conversation‘ van Seppe Nobels kookte ik dit gerecht. De chefkok van het beste groenterestaurant van Vlaanderen, Graanmarkt 13, kookt op gastronomisch niveau. Mijn keuken is niet helemaal gastronomie-proof kwam ik achter, dus ik moest wat concessies doen en de bereiding iets versimpelen (en versnellen). Maar de smaak is nog steeds subliem! En zeg nou eerlijk.. is het geen plaatje? Ik ben er stiekem best een beetje trots op!  

Weet waar je aan begint, want het vergt wel wat voorbereiding. Een stuk of 10 blaadjes salie moet je namelijk laten drogen, bijvoorbeeld op de verwarming wat een paar uur tot een dag duurt, de pastinaak en zoete aardappel hebben een uurtje nodig om te marineren. De marinade zelf ook overigens. En de jasmijncrème moet een uurtje of drie in de koelkast opstijven. Daar kom ik natuurlijk pas achter als ik begin met koken: een uur voor mijn tafelgezelschap arriveert… OEPS!

vegetables that sparkle the conversation

Hoe maak je het?

Maak de marinade: neem 3 blaadjes verse salie, 1 teen knoflook en 100 ml olijfolie en mix dit in de blender. Voeg daar 5 fijngesneden blaadjes verse salie en een stuk of 15 gekneusde jeneverbessen bij. Laat minimaal 1 uur staan.

Schil de zoete aardappel en pastinaak en snijd in plakken van ongeveer 1 centimeter. Houdt één grote of twee kleine zoete aardappels achter voor de crème. Breng een grote pan water aan de kook met wat zout en kook de groenten 2 minuten. Giet af, doe terug in de pan of in een saladekom en schenk de marinade er overheen. Laat een uurtje trekken. Schep tussentijds een paar keer om.

Maak de zoete aardappelcrème: breng de melk en slagroom aan de kook met de achtergehouden zoete aardappel(s), knoflook en laurierblaadjes. Kook een paar minuten en haal dan de zoete aardappelschijven eruit. Blend de zoete aardappel tot een gladde crème met 3 eetlepels van het kookvocht. Vis de laurierblaadjes eruit en gooi weg. Het overblijfsel in de pan gebruik je voor de jasmijncrème.

Maak de jasmijncrème: Voeg 10 theezakjes jasmijnthee en in stukken gesneden citroengras toe aan het overblijfsel uit de vorige stap (melk, room, knoflook). Laat 12 minuten zacht doorpruttelen voordat je het laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef het en breng opnieuw aan de kook samen met een half blaadje gelatine (eerst 5 minuten laten weken in koud water. Zet, zoals ik, een half uur in de vriezer of 4 uur in de koelkast.

Grill de plakken zoete aardappel en pastinaak in een grillpan of op de bbq tot ze mooie streepjes hebben aan beide kanten. Pof ondertussen de rijst. Dit doe je door eerst de rijst even te laten trekken in een heel sterk kopje jasmijnthee (twee zakjes op een half kopje water) voor 5 minuten. In een smalle hoge pan verhit je een laag arachideolie (flink heet!). Laat vervolgens met een metalen zeef de rijstkorrels er in zakken (pas op voor spetters!! doe uit voorzorg bijvoorbeeld ovenwanten aan) tot ze crispy en lichtbruin zijn. Dit duurt 30-120 seconden. Meng de gepofte rijst daarna met 10 gedroogde en verpulverde salieblaadjes.

Serveer de schijfjes pastinaak en zoete aardappel samen met de gepofte rijst, de jasmijncrème en de zoete aardappelcrème. Werk af met een paar blaadjes salie.

Ingrediënten (3-4 personen)

 • 1 kopje risotto rijst (jasmijnrijst kon ik niet vinden)
 • 12 theezakjes jasmijnthee (20 gram)
 • 1 grote stengel citroengras
 • 125 ml (slag)room
 • 1/2 blaadje gelatine
 • 1 kilo zoete aardappels (4-6)
 • 3 pastinaken
 • 15 jeneverbessen
 • 2 tenen knoflook
 • 100 ml scheut olijfolie
 • 200 ml arachide olie
 • 1 bos salie
 • 2 laurierblaadjes

 

recensie vegetables that sparkle the conversation seppe nobelsHet originele recept vind je in Vegetables that sparkle the conversation van Seppe Nobels. Heb je dit met plezier gelezen? Volg EetSnakelijk dan op Facebook, Instagram of Twitter. Of abonneer je op mijn blog (volg-button rechtsonder). Vind ik leuk!

Advertenties

Een gedachte over “Geroosterde groenten met gepofte rijst en jasmijncrème

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s