Gepocheerd eitje met bloemkool en parmaham 

Mmm, lekker dit! Dit gerechtje is ideaal als voorgerecht of als lichte avondmaaltijd. Het eigeel (either you love it or you hate it.. I love it!) is de perfecte saus voor de knapperige bloemkoolroosjes en frisse bloemkoolcrème die verscholen ligt onder het gepocheerde ei, de crispy uienringen en het zoute hammetje. Het oorspronkelijke recept is van Justin Brown, een chefkok die ik ontmoette op de Taste of Holland. Hij publiceerde het recept in zijn kookboek ‘Dining through the seasons‘. Zoals altijd kon ik mijn eigenwijsheid niet onderdrukken en heb ik daar kleine aanpassingen op gemaakt.

gepocheerd eitje met bloemkool en parmaham

Hoe maak je het?

We beginnen met het moeilijkste: de eitjes pocheren. Breng een pan met water net aan de kook met een scheutje witte wijn azijn. Je wil dat het stopt met koken zodra je de pan van het vuur haalt (geen heftige bubbels dus!). Pak een klein glaasje of kommetje. Doe één ei daar in, maar let erop dat de dooier heel blijft. Maak een draaikolk in het water en laat het ei er voorzichtig in glijden. De bedoeling is dat het ei bij elkaar blijft door de draaikolk die je gemaakt hebt en als een soort compacte wolk gaart. Het eiwit moet gestold zijn, maar het binnenste eigeel nog vloeibaar. Dit is een kwestie van timing en dat gaat het beste op het blote oog. Bij mij duurde het ongeveer 2 minuutjes. Doe één ei per keer, voor elk bord één (serveer je het als voorgerecht, dan kun je het verdelen over 6 borden, anders over 4). Lukt het niet? Bekijk het instructiefilmpje van Jamie Oliver.

Rasp de bloemkoolroosjes of snijd ze van de stronk zo dat je inieminie-roosjes overhoudt. Snijd de stronk in grove stukken en breng in een pannetje aan de kook. De roosjes doe je in een stoommandje bovenop de pan. Kook en stoom de bloemkool gaar in ongeveer 8-10 minuten. De roosjes moeten nog een beetje een bite hebben en de stronk moet zacht zijn. De stronk blend je met 50 gram roomboter en 50 ml room. Voeg iets meer room toe om de puree dunner te maken. Vergeet niet: als het eenmaal in de blender zit, kun je het er niet meer uit halen. Breng op smaak met peper/zout en nootmuskaat. Snijd de bieslook klein en spatel erdoorheen (bewaar nog wat voor de garnering).

Terwijl de bloemkool gaart, snijd je de sjalotjes in ringen. Maak de ringen los van elkaar en haal door de bloem. Warm een bodempje plantaardige olie op in een smal pannetje en bak de ringen daarin tot ze goudbruin zijn. Dit gaat heel snel, dus je wil erbij blijven. In ongeveer een minuut zijn de klaar. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer de bloemkoolpuree in het midden van het bord met daarop de bloemkoolroosjes en het gepocheerde eitje. Leg daaromheen de parmaham als een soort dam. Sprenkel de achter gehouden bieslook erover een genieten maar!

Ingrediënten (4-6 personen)

 • 4-6 verse eieren (1 ei per persoon)
 • scheutje witte wijn azijn
 • 1 bloemkool
 • bosje verse bieslook
 • 100 ml room
 • 70 gram boter
 • 2 eetlepels bloem
 • 200 ml zonnebloemolie
 • 3 sjalotjes
 • 150 gram parmaham
 • snufje nootmuskaat

 

Dit gerecht is een onderdeel van het vijfgangenmenu dat ik voor de kookclub bereidde. Heb je dit met plezier gelezen? Volg EetSnakelijk op Facebook, Instagram of Twitter. Of abonneer je op mijn blog (volg-button rechtsonder). Vind ik leuk!

Advertenties

2 gedachtes over “Gepocheerd eitje met bloemkool en parmaham 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s