Koninklijke kokosballetjes

This is so goood! Hemels, dit verantwoorde tussendoortje! Tenminste, het is verantwoord als je het bij één per dag kunt houden (mij lukt het niet, ik moet er minstens 2!). Mijn hart doet een vreugdedansje bij het kokosballetje met gojibessen, op de voet gevolgd door die met pistache. Tip: maak gelijk een dubbele portie en bewaar die in de vriezer – dan heb je ze maar vast klaar staan voor Koningsdag – of neem jezelf in bescherming en maak er niet teveel in een keer. Want wat zoet proeft, blijft suiker. Ook al zijn dit natuurlijke suikers waar nog vitamines, mineralen en vezels in zitten, hierbij geldt nog steeds: overdaad schaadt. Al is dit sowieso minder slecht dan geraffineerde witte suiker en die andere chemische shit.

koninklijke kokosballetjes eetsnakelijk

Hoe maak je het? 

Afhankelijk van de sterkte van je blender/foodprocessor, geef ik twee opties. Je kunt alle ingrediënten (behalve de chocolade en de toppings) meteen al bij elkaar gooien en er een gladde massa van draaien, of je kunt het in fases doen om je blender te sparen. Als je niet zeker bent of je blender het aankan, doe het dan als volgt:

 • Blend de havermout en lijnzaad en doe dat vervolgens in een grote mengkom.
 • Blend de cashewnoten met de helft van het water en voeg toe aan de mengkom met havermout.
 • Blend de dadels met de rest van het water, ahornsiroop en citroensap en voeg toe aan de mengkom.
 • Voeg ten slotte de kokosrasp en citroenrasp toe aan het geheel.
 • Kneed het tot een mooi deeg.

Leg het mengsel op een plank en verdeel/snij in 12 gelijke stukken. Maak je handen iets nat (dan plakt het minder aan je handen) en rol elk stukje tot een mooi balletje en druk ze iets platter. Alle balletjes gerold? Doe dan wat kokosrasp in een kommetje en rol de balletjes daar nog een keer doorheen. Zo plakken ze niet meer aan elkaar. Zet ze voor 15 minuten in de vriezer.

Smelt ondertussen de chocolade (ik doe dat altijd au bain marie – een pannetje met chocolade in heet water) en snijd de toppings naar keuze in kleine stukjes. Haal de balletjes uit de vriezer, doop ze aan 1 kant in de chocolade en strooi de topping erover. Doe dit voordat de chocolade hard is (hoe kouder de balletjes, hoe sneller de chocolade stolt). Proef er 1 of 2… En zet de rest in de koelkast.

ENJOY!!!

Ingrediënten (12 balletjes)

 • 8 dadels (ontpit)
 • 70 gram havermout
 • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
 • 6 eetlepels kokosrasp (plus extra om in te rollen)
 • 6 eetlepels water
 • 4 eetlepels ongezouten cashewnoten (of kikkererwten)
 • 3 eetlepels ahornsiroop
 • 1/2 citroen (rasp en sap)
 • snufje zout
 • 80 gram pure chocolade (ten minste 65%, hoger=beter)

Optionele toppings:

 • goji bessen
 • pistache
 • kokosrasp
 • sinaasappelrasp
 • pompoenpitten
 • zonnebloempitten
 • gedroogde abrikoosjes
 • jouw eigen favo topping

 

Zoals altijd ben ik weer eigenwijs en heb ik kleine aanpassingen gedaan op een bestaande receptuur. Het originele recept is afkomstig uit 50 Days of Green Happiness van Merel en Tessa van The Green Happiness. Heb je dit met plezier gelezen? Volg EetSnakelijk op Facebook, Instagram of Twitter. Of abonneer je op mijn blog (volg-button rechtsonder). Vind ik leuk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s